"Ahol a víz az egészség forrása!"

Önkormányzat

modul-1 kepÁltalános Információk és Ügyintézés Tovább

Gyógy - és strandfürdő

modul-2 kepGyógyító, kellemes kikapcsolódás Tovább

Touring Hotel és Thermal Camping

modul-3 kepFelhőtlen pihenés, nyugodt környezet Tovább

Polgármesteri hivatal

modul-4 kepFontos dokumentumok és tudnivalók Tovább

Jurta tábor

modul-5 kepKaland és egyedülálló szórakozás Tovább

Autós kresz park

modul-5 kepAhol a picik játszva tanulhatnak Tovább

Eseménynaptár

Településünk és látnivalóink

orszagterkep9

Cserkeszőlő könnyen megközelíthető az ország bármely pontjából. Budapesttől az M5-ös számú autópályán, majd Kecskeméttől a 44-es számú főközlekedési útvonalon jutunk el a községbe. Budapestről, Szolnokról, Kecskemétről, Békéscsabáról, Orosházáról, Dunaújvárosból, közvetlen járat van hozzánk. 


Vasútállomás nem található a településen, vonattal Kunszentmártonig lehet utazni, majd onnan tovább autóbusszal.

Személyautóval érkező vendégeink fizető parkolóban hagyhatják járművüket. A parkolás díja 100 Ft/óra személyautóknak, buszoknak és 3,5t feletti teherautóknak 150 Ft/óra.


Cserkeszőlő a Tiszazug kistérségben található, ami természeti értékeit tekintve Jász-Nagykun-Szolnok megye leggazdagabb kistérsége.


Ez a terület a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz és a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzethez (a Hortobágyi Nemzeti Park részeként) is tartozik, országos jelentőségű (továbbiakban: OJ) terület. Fontosak az ex lege védett területek (továbbiakban: OJ/el) és a helyi védettség alatt álló (továbbiakban: HJ) természeti értékek.


Tájvédelmi szempontból különleges antropogén eredetű értéket képviselnek a kunhalmok. A kutatók egybehangzó véleménye szerint emberkéz alkotta építmények, melyek az alföldi táj jellegzetes tereptárgyai voltak.


kunhalmok1Az egykoron vízjárta alföldi táj gyakori velejárója a környezetéből 5-10 méterrel kiemelkedő többnyire kerek alaprajzú magaslat, amely mind keletkezési korát, mind eredeti funkcióját tekintve rendkívül változatos lehet, viszont évszázadok (évezredek) óta szerves alkotórésze az adott tájnak.


Telepítésének helyét alapvetően meghatározták a terület hajdani vízrajzi viszonyai. Sok halom épült vízfolyások magaspartján, továbbá a folyók kanyarulatainak külső ívén, melyek a gyakori elöntések elől menedéket kínált az ott lakóknak.


kunhalom3Legfontosabb típusaik az ún. tell-ek (neolit, illetve bronzkori lakóhalmok), a kurgánok (réz-, kora bronz- és honfoglalás-kori sírdombok), az őrhalmok (jelző funkcióval), illetve a határhalmok (határmegjelölés céljából emelték). A régi halmokat gyakran a későbbi korok emberei újra és újra használatba vették, hol az eredetihez hasonló, hol más funkcióval. A legősibb halmok akár 4-5000 évesek (késő neolitikum) is lehetnek.

A kunhalmok jelentős tájképi, tájtörténeti, geomorfológiai, régészeti és biogeográfiai értéket képviselnek, emiatt a természetvédelemben különös figyelmet kell fordítani a megóvásukra.


kunhalom21A kistérségben megmaradt kunhalmokat Tóth Albert gyűjtötte kataszterbe, bár ezeknek csak egy töredéke jelent meg írott forrásokban. A múlt század közepén még több mint száz kunhalmot számolhattak meg a környéken, a század elejétől azonban a nagyüzemi gazdálkodás a kunhalmokat sem kímélte. Jelentős részüket mára „leművelték”, azaz teljesen eltűntek.

A halmok legfontosabb típusai: lakódombok: szabálytalan alakú, nagy kiterjedésű, viszonylag magas halmok. sírdombok (kurgánok): kúp alakú dombok.


cserkehalomÖrhalmok: vigyázó halmok. viszonylag alacsonyak, láncszerű összeköttetés van köztük. Lehetővé tették a hang és a fény továbbítását. határhalmok: megyék, járások, települések határait jelölték. A halmok mellett utak vezettek, lábukhoz sok helyen csárda települt.
Cserkeszőlőben a következő kunhalmok találhatók: Bábahalom (OJ/el): a település északi határában a Bába-tótól keletre elterülő leromlott állapotú kunhalom, oldalában homokbányával. Csörke-halom (OJ/el): a Szelevényre vezető út jobb oldalán a Cserkehalmi dűlőben található halom, amelynek némi botanikai, illetve főleg néprajzi értéke van. A név eredetéről fennálló monda szerint, egy Csörke nevű gazdag, fukar földbirtokosról kapta a nevét, akit a népharag kincseivel együtt elevenen temetett el a halomban.


NagyFertoVédett természeti területek: Nagy Fertő (OJ/el): természetközeli mocsaras területként ex lege védettséget élvez. Cserkeszőlőben a gyógyvíz mellett a Nagy-Fertő jelentős vonzerővel bírhat az ökoturizmus hívei számára védett madár és növényvilágával. A fertőbe a cserkeszőlői strand termálvize kerül bevezetésre, ami ily módon állandó vízpótlást biztosít neki.

A hőmérséklete miatt téli időszakban sem fagy be a vize, így fontos áttelelő helyként szolgál több madárfaj részére.


A tiszazugi szikes-tavak közül a legkiemelkedőbb a természeti jelentősége: 2002-ben 300 pár nagykócsag, 120 pár kanalasgém, 2004-ben 140 pár nagykócsag, 2005-ben 128 pár nagykócsag, 2006-ban 205 pár, míg 2007-ben 43 pár nagykócsag fészkelését regisztráltuk. A felsorolt fajokon kívül rendszeresen költő faj a területen a vörösgém, törpegém, bölömbika, szürke-gém, cigányréce, nyári lúd. 2003-ban meghiúsult a nagykócsag költése a fertőn. Tavasszal fészekanyagot hordó nagykócsagokat figyeltünk meg, és a májusi berepülésünk alkalmával nagy meglepetést okozott, hogy nem sikerült költőpárt megfigyelnünk. 2003 márciusa és májusa között 20 cm-t csökkent a vízszint.


Az állatvilág gazdagságából  a szikes puszták jellemzői figyelhetők meg, pl.: Búbos banka, Bíbic, Bölömbika, Cigányréce, Fehér gólya, Fekete gólya, Kakukk, Kanalasgém, Kiskócsag, Nádi tücsökmadár, Nagykócsag, Nyári lúd, Fülemüle, Szarka, Széki lile, Szürkegém, Törpegém, Vörösgém, Barna rétihéja, Békászósas, Egerészölyv, Réti fülesbagoly.

 • bekaszosas
 • bolombika
 • ciganyrece
 • egereszolyv

 • feketegolya
 • furgegyik
 • kanalasgem
 • levelibeka

 • mocsariteknos
 • nagykocsag
 • nyarilud
 • retifulesbagoly

 • szurkegem
 • torpegem
 • tucsokmadar
 • vizisiklo

 • vorosgem
 • voroshasuunka
 • zoldbeka


A gazdag madárvilág mellett, szintén kiemelést érdemel, a fertő kétéltű- és hüllőfaunája. Az Alföldre jellemző fajok közül jelen vannak a zöldbékák, a vörös-hasú unka, a barna ásóbéka és leveli béka, míg a hüllőket a szárazabb területeken a fürge gyík, közelebb a vízhez a mocsári teknős és a vízi sikló képviseli.


tolgyerdo1A községtől délre, attól mintegy 7 kilométerre található az aranyosi határrész a kistérség legmagasabban fekvő az Ős-Duna hordalékkúpján elterülő, zömmel homoktalajokkal borított része. Az itt található 11 darab kocsányos tölgyből (Quercus robur) álló liget a Tiszazug zárt homoki tölgyeseinek utolsó képviselői.


 

A terület különleges értékénél fogva szerepel az országos védelemre, illetve átminősítésre tervezett területek listáján.


A település a 2.300 méter mélységből feltörő, 82 Celsius-fokos gyógyvizének köszönheti hírnevét. A nagyhatású gyógyvíz több évtizedes tapasztalatok alapján bizonyította gyógyító hatását, az alkáli-kloridos, hidrogén-karbonátos vize hivatalos gyógyvízminősítéssel rendelkezik. Cserkeszőlő  legfontosabb látványossága a Gyógy- és Strandfürdő komplexuma. A teljesen felújított létesítményben eredményesen gyógyíthatók a krónikus mozgásszervi és reumatikus betegségek, valamint a nőgyógyászati bántalmak. A gyógyulni vágyók kényelmét szolgálja a helyben történő reumatológiai szakrendelés, a bőrgyógyászati szakrendelés a fizioterápiás, illetve egyéb balneoterápiás kezelések.


IIItermalkut1A fürdő területén összesen kilenc medence üzemel. A gyógyulást, felüdülést kereső vendégeket élménymedence, hullámmedence, úszómedence, gyermekmedence, tanmedence és 4 gyógymedence várja. A fürdő legnagyobb vonzerejét az adja, hogy minden generáció számára kínál minőségi szolgáltatásokat. A családosok és egyedülállók, a fiatalok és idősek egyaránt jól érezhetik magukat. A ponyvacsúszda és a különböző sportolási lehetőségek (pl.strandröplabda, starndfoci, starndkézilabda, minigolf, bowling és teniszpálya) a fiatalok számára, a gyógyközpont az idősebbeknek kínál tartalmas, pihentető időtöltést.Cserkefurdo2


A település szálláshelykínálata is minden igényt kielégít. A községben több hotel is található / Hotel Touring**, AquaLux*** Wellness Hotel, AquaSpa**** Konferencia és Wellness Hotel / de minőségi kemping és jelentős mennyiségű kiadó magánház és vendégszoba is a látogatók rendelkezésére áll.


A településen bankfiókot üzemeltet a Kunszentmártoni Takarékszövetkezet, és az OTP bank pénzkiadó ATM automatája is a központban található.


Cserkeszőlő és környéke ideális hely a nyugodt, természetes környezetben pihenni vágyóknak. A horgászatot és vadászatot, de a kerékpáros és víziturizmust kedvelők is számtalan programot találhatnak. A Tiszakürti Arborétum 10 km, a Tisza és Körös folyók, illetve azok holtágai 8-10 km, a horgásztavak 5-10 km távolságra vannak. Nagy népszerűségnek örvend a tiszai sétahajózás. A tiszakürti kikötőből 11 -15 óráig óránként indul a sétahajó, de lehetőség van egyéni megrendelés esetén más időpontokban is hajókázni.


vadaszatVadászat: A Cserkeszőlő és Vidéke Vadásztársaság vadászterülete Magyarország közepén, az Alföldet kettészelő Tisza folyó mentén található. A közel 7200 ha-on elsősorban apróvadra- fácánra, mezei nyúlra – lehet vadászni. Évente 2000 – 2500 fácánt és 250 – 300 mezei nyulat szoktak terítékre hozni vadászaink és vendégeink.

Rendszeresen fogadunk külföldi csoportokat is.


Vadászat után a jól felszerelt vadászházunkban szívesen vendégül látjuk vadászvendégeinket egy vadpörköltre és egy –két pohár alföldi borra.


1983 óta műemléki védelem alatt áll az egykori Bagi kastély mellett 1902-ben épült borospince (Tópart 7., hrsz: 0265). 1945 előtt a Szinyei Merse család szőlőbirtokának központja volt. A tulajdonos, Szinyei Merse Félix, Szinyei Merse Pál híres festőművész nagybátyja volt. Ebben a boros pincében készült a híres ürmös bor. A pince felújításra vár. Maga a festőművész is gyakran tartózkodott itt, s állítólag cserkeszőlői vonatkozású képeket is festett. A kastély berendezése és értékes festményei azonban a háború utáni zűrzavaros esztendőkben elvesztek.


szoloultetvenyA település nevében is szerepel a környék jellegzetes növénye, hatalmas szőlőültetvények láthatóak minden irányban. Az alföldi borok élvezete mellett több étterem is a vendégek rendelkezésére áll, a friss zöldségeket pedig a településen elterjedt fóliakertészetek biztosítják.ktemplomÉpített értékeink közé tartozik, a település központjában található katolikus templom, melynek védőszentje Szent Benedek. A vele szemben álló református templom építéséhez holland adakozók járultak hozzá, ezért tiszteletből az előtte elterülő teret, az adakozók lakóhelyéről Wieringermeer térnek nevezték el. A két templom között áll a falu megalakulásának 50. évfordulójára emelt emlékmű, mely Szőke József alkotása, ugyanúgy, mint a nem messze tőle található, az általános iskola névadójának, Petőfi Sándornak a szobra. A község jellegzetessége az artézi kút, amit a lakosság egyszerűen csak „ babakútnak” nevez, ugyanis kisebb nitrit tartalma miatt alkalmasabb a babák itatására, mint a vezetékes víz. Két székely fafaragó munkája a piac bejáratánál található eredeti, faragott, galambdúcos székelykapu.  A két mester a helyszínen készítette remekművét 2000-ben.


A cserkeszőlői tartózkodást, kellemes időtöltést segíti a Cserkeszőlői Turisták Információs Irodája, ami a fürdő főbejáratánál található, szerves részeként a Fürdő és Gyógyászati Központnak, mivel a legnagyobb vendégforgalom itt bonyolódik. Fő feladatai közé tartozik a vendégek korrekt tájékoztatása: a helyi és környékbeli programokról a szabadidő eltöltésének lehetőségeiről, szálláshelyekről Az Információs Iroda munkatársa igyekszik jó kapcsolatot kiépíteni a helyi, idegenforgalomban érdekelt vállalkozókkal. Az összefogás eredményeképpen naprakész tájékoztatást tudunk adni vendégeinknek az aktuális eseményekről, lehetőségekről.


csvnplogo1Napjaink turizmusának egyik fontos tényezője az élmény.  Ezért igyekszünk a  mindennapi, megszokott életvitelből kibillenteni vendégeinket olyan programokkal, amelyek maradandó emléket nyújtanak számukra. Ilyen például az évente visszatérő Megyejáró Néptánc Fesztivál a  fürdő színpadán,  színvonalas, Európa több országából érkező néptáncos és népzenész csoportok részvételével. Júniusban Egészségnap és Gyermek-Tini Szépségverseny, augusztus 20. környékén mindig a Cserkeszőlő Szépe választás kerül megrendezésre a fürdőben. Kidolgozott kerékpáros és gyalogos túraajánlatokkal is állunk az Önök  rendelkezésére. Az útvonalak védett természeti környezetben haladnak, úgymint pl. a Nagy Fertő. Csörke, vagy Cserke egy  legendája adja az alapot a minden évben megrendezésre kerülő Cserke Vitéz Napoknak. Az esemény mindig július közepén zajlik, négy napon keresztül. Ilyenkor Magyarország ismert borvidékeiről érkeznek hozzánk borászok, kóstolási, vásárlási lehetőséget nyújtva vendégeinknek. Vitézi próbatételek során megválasztjuk Cserke Úrhölgyét és Cserke Vitézt. Ők a négy nap során végigkísérik jelenlétükkel az eseményeket, és egy évig a cím tulajdonosai. Természetesen színvonalas előadások, hagyományőrző csoportok bemutatói is tarkítják a rendezvényt.


szb33Az alföldi borokat, a szőlőtermesztést ünnepeljük a szeptember negyedik szombatján megrendezésre kerülő Szüreti felvonulás és bál során. Aki nálunk jár, feltétlenül látogasson el Révész Márta népi iparművész Csipkeházába, amely a vertcsipke mai használatát mutatja be az öltözködésben és lakáskultúrában. Megcsodálhatják és vásárolhatnak is a művésznő termékeiből, valamint szívesen tart bemutatót is a csipke készítéséről.


Az Információs Iroda aktuális rendezvényeiről honlapunkon előzetesen, mindig tájékoztatjuk az érdeklődőket.

Fel Vissza a cikkekhez